DE ROL
VAN
TESTOSTERON
Als er één zaadbal verwijderd wordt, kan de andere zaadbal samen met de bijnieren voldoende testosteron aanmaken. Als beide zaadballen verwijderd zijn, maak je niet meer voldoende testosteron aan, want in de bijnieren wordt slechts 5% aangemaakt. Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon dat voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken zorgt, zoals lichaamsbouw en beharing, en vorming van de mannelijke geslachtsorganen. Testosteron speelt ook een rol bij de productie van de zaadcellen en beïnvloedt het seksueel functioneren.
Symptomen testosterontekort
- Minder zin in seks
- Moeite met het krijgen van erecties
- Verminderde vruchtbaarheid
- Vermindering van spiermassa
- Vermindering van lichaamsbeharing (bijvoorbeeld baardgroei)
- Botontkalking
- Stemmingsverandering
- Depressie
Behandeling
Het is nodig om een testosterontekort aan te vullen. Testosteronsuppletie kan op diverse manieren:
Capsules
Omdat de capsules een korte werkingsduur hebben is het vaak noodzakelijk om meerdere capsules verspreid over de dag in te nemen (na de maaltijd). Na inname schommelt je testosteronspiegel, het gehalte van testosteron in het bloed. Dat kan klachten veroorzaken, bijvoorbeeld stemmingswisselingen, verhoogd libido, langdurige erecties, hoofdpijn, duizeligheid, het vasthouden van vocht.
Injectie in het spierweefsel
Na de injectie ontstaat een hoog testosterongehalte in je bloed dat langzaam daalt totdat een nieuwe injectie nodig is. Dit is meestal na twee of drie weken het geval. Door de schommelingen kunnen er klachten ontstaan, maar in mindere mate dan bij het innemen van capsules.
Gel smeren
De gel smeer je op je huid, zodat deze gedurende de hele dag langzaam in je lichaam komt. Je testosteronspiegel is dan meestal constant en er vinden geen schommelingen plaats, waardoor minder klachten ontstaan.