Zoeken

GEVOLGEN
VOOR JE
SEKSUALITEIT

Sommige mannen zijn bang dat zaadbalkanker het einde van hun seksleven betekent. Dit is vrijwel nooit het geval. Er kan een vermindering zijn van het seksueel functioneren tijdens en kort na de behandeling: mannen hebben vaak minder zin in seks, hun orgasme is minder intens of zij hebben moeite met klaarkomen. In de meeste gevallen gaan de klachten binnen een half jaar over. De klachten hebben zelden een fysieke oorzaak, maar mannen met kanker hebben vaak gewoon iets anders aan hun hoofd dan seks.

Weet hoe het zit

Zorg dat je arts je goed informeert over de invloed die de ziekte heeft op je lichaam en dus ook op je seksleven. Chemotherapie, bestraling en hormoontherapie kunnen effect hebben op je seksueel functioneren. Als je weet dat je door de behandeling minder zin in seks hebt of geen erectie kunt krijgen, is dat niet leuk, maar wel beter te begrijpen en te accepteren. Meestal gaan de problemen vanzelf over.

Gevoel man-zijn

Als je behandeld bent voor zaadbalkanker mis je een of beide zaadballen. Dit kan – maar hoeft zeker niet – impact hebben op je man-zijn. Zelfs als er een prothese is terugplaatst kan het afbreuk doen aan je gevoel van mannelijkheid. Zichtbare, maar ook onzichtbare veranderingen van het lichaam, kunnen invloed hebben op de beleving van je eigen lichaam.

Praten

Misschien heb je het niet meteen met je partner over wat kanker betekent voor jullie seksleven. Veel mensen vinden het een lastig onderwerp. Het kan zijn dat je de neiging hebt elkaar te beschermen en zaken voor elkaar in te vullen. Misschien durf jij of je partner geen initiatief voor seks te nemen, omdat je bang bent dat het niet lukt. Dit soort situaties komt veel voor en kan veel verdriet en boosheid veroorzaken. Probeer daarom open en eerlijk tegen elkaar te zijn, ook over je eigen onzekerheid en zoek zo nodig hulp.

Professionele hulp

Wanneer je merkt dat je problemen met seks niet vanzelf overgaan, kun je contact opnemen met een seksuoloog. Op de website van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie vind je een geregistreerde seksuoloog bij jou in de buurt.

Scroll to Top