Na de behandeling

Wanneer zaadbalkanker op tijd wordt ontdekt, is de kans op genezing meer dan 99%. Wel ervaart een deel van de zaadbalkankerpatiënten na de genezing nog gevolgen van de behandeling.

Als de behandeling niet werkt

De kans is klein dat de behandeling uiteindelijk niet effectief is. Wanneer dit toch het geval is, zijn de verdere behandelmogelijkheden helaas beperkt. Wel zijn er experimentele behandelingen, klinische studies en trials, die mogelijk tot een langere overleving leiden. Vraag je arts naar deze mogelijkheid.

Terugkeer van de ziekte

Een terugkeer van de ziekte, oftewel een recidief, komt relatief weinig voor. Als het gebeurt, is dat meestal in de eerste jaren na de behandeling. Dan volgt opnieuw behandeling, nu met meer intensieve chemotherapie of eventueel een hoge dosis chemotherapie in combinatie met stamceltransplantatie. Zo nodig worden daarna restafwijkingen operatief verwijderd. Nog zeldzamer is een terugkeer meer dan vijf jaar na de behandeling. Dan wordt onderzocht of er afwijkingen zijn die chirurgisch verwijderd kunnen worden.

Langetermijneffecten

Sommige mannen hebben na de behandeling van teelbalkanker last van gevolgen van de behandeling. Dit kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Hartklachten
  • Onvruchtbaarheid
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol
  • Hart- en vaatziekten
  • Depressiviteit
  • Laag libido

Het is verstandig om de hoogte van de bloeddruk en het cholesterolgehalte regelmatig te laten controleren. Bij depressiviteit, laag libido, borstvorming is het zinvol om het testosterongehalte te laten bepalen.

Vruchtbaarheid

Na de verwijdering van een zaadbal zijn mannen in principe nog vruchtbaar. Na chemotherapie of bestraling kun je wel onvruchtbaar zijn. Soms is dit blijvend. Mannen met een (toekomstige) kinderwens kunnen het beste vóór aanvang van de behandeling sperma laten invriezen.

Seksualiteit

Sommige mannen zijn bang dat teelbalkanker het einde van hun seksleven betekent. Dit is vrijwel nooit het geval. Er kan een vermindering zijn van het seksueel functioneren tijdens en kort na de behandeling: mannen hebben vaak minder zin in seks, hun orgasme is minder intens of zij hebben moeite met klaarkomen. In de meeste gevallen gaan de klachten binnen een half jaar over. De klachten hebben zelden een fysieke oorzaak, maar mannen met kanker hebben vaak gewoon iets anders aan hun hoofd dan seks. Lees verder

Testosteron

Als er één zaadbal verwijderd wordt, kan de andere zaadbal samen met de bijnieren voldoende testosteron aanmaken. Als beide zaadballen verwijderd zijn, maak je niet meer voldoende testosteron aan, want in de bijnieren wordt slechts 5% aangemaakt. Testosteron is een belangrijk geslachtshormoon dat voor de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken zorgt, zoals lichaamsbouw en beharing, en vorming van de mannelijke geslachtsorganen. Testosteron speelt ook een rol bij de productie van de zaadcellen en beïnvloedt het seksueel functioneren. Lees verder

Prothese

Na de verwijdering van de zaadbal kan de chirurg een prothese plaatsen. Dit kan ook in een latere operatie. Vraag vooraf na bij je ziektekostenverzekering of deze de prothese vergoedt.

Droog klaarkomen na operatie

Na de chemotherapie kan er nog restweefsel zijn achtergebleven. Een operatie, oftewel een retroperitoneale lymfeklierdissectie, kan dan nodig zijn. Daarbij bestaat een gerede kans dat er schade ontstaat aan de sympathische zenuwvezels en is er geen zaadlozing meer mogelijk. Na het orgasme verdwijnt het sperma dan in de blaas. Lees verder

Financiële gevolgen

Als je een huis koopt, sluit je vaak een overlijdensrisicoverzekering, oftewel levensverzekering, af. Overigens, het is vaak geen verplichting meer bij veel hypotheken. Als je kanker hebt gehad, is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering lastig. Veel verzekeraars accepteren (ex)kankerpatiënten niet als klant, of alleen tegen een veel hogere premie. Als je langer dan vijf jaar geleden de diagnose zaadbalkanker hebt gehad is het vaak wel mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Lees de tips over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering van de NFK.

Deel deze pagina via: