DROOG
KLAAR­KOMEN
NA DE OPERATIE

Na de chemotherapie kan er nog restweefsel zijn achtergebleven. Een operatie, oftewel een retroperitoneale lymfeklierdissectie, kan dan nodig zijn. Daarbij bestaat een gerede kans dat er schade ontstaat aan de sympathische zenuwvezels en is er geen zaadlozing meer mogelijk. Na het orgasme verdwijnt het sperma dan in de blaas.

De operatie

De kans is klein dat de behandeling uiteindelijk niet effectief is. Wanneer dit toch het geval is, zijn de verdere behandelmogelijkheden helaas beperkt. Wel zijn er experimentele behandelingen, klinische studies en trials, die mogelijk tot een langere overleving leiden. Vraag je arts naar deze mogelijkheid.

Mogelijke gevolgen

Na een operatie van de overgebleven tumor kan de zaadlozing uitblijven doordat het sperma de ‘verkeerde’ kant op gaat naar de blaas. Bij een zaadlozing die in de blaas verdwijnt, oftewel een retrograde zaadlozing, sluit de blaashals zich niet of onvoldoende. Hier is niets aan te doen. De man kan nog wel gewoon een orgasme krijgen. Om zeker te zijn of er sprake is van een retrograde zaadlozing, kan de urine na de zaadlozing worden onderzocht. Overigens, het is ook mogelijk dat een gedeelte van de zaadlozing in de blaas verdwijnt. Ook kan het zijn dat er spermacellen in het voorvocht zitten. Een aanvullende anticonceptiemethode is dus wel nodig als je geen kinderen wilt.

Geen zaadlozing, wel kinderen?

Mannen met een retrograde ejaculatie kunnen geen kinderen krijgen op de natuurlijke manier. De zaadcellen worden immers afgevoerd naar de urine waar zij niet kunnen blijven leven. Meestal is het mogelijk om levende zaadcellen uit de urine te halen voor inseminatie of reageerbuisbevruchting. Wel moet hiervoor de zuurgraad van de urine met medicijnen worden verhoogd of de blaas vooraf worden gespoeld met zaadcelvriendelijke vloeistof, ingebracht via een kleine katheter. De zaadcellen worden vervolgens gebruikt bij een geassisteerde voortplantingstechniek, zoals IVF of ICSI.

Scroll to Top