Bekijk nu de film Ballen online

Synopsis

Student Teun (22) heeft zaadbalkanker en moet zijn studentenwoning inruilen voor zijn ouderlijk huis omdat hij gaat beginnen met chemokuren. Teuns huisgenoten hebben een afscheidsdiner georganiseerd voor hun goede vriend. De avond begint gezellig, maar al snel lopen de emoties hoog op. Dan stelt een van Teuns huisgenoten een gewaagde actie voor om de avond alsnog te redden...

Achtergrond

Met de korte film Ballen wil regisseur en producent Janne Schmidt het taboe rondom zaadbalkanker onder de aandacht brengen. Het is niet toevallig dat zij dit doet in de maand november, tijdens de actie Movember die in het teken staat van gezondheidsproblemen van mannen.

Janne Schmidt wilde per se een film maken over zaadbalkanker waarin te zien is hoe jongemannen omgaan met zaadbalkanker. "Ik vond het interessant om te laten zien hoe mannen met emoties omgaan. En vooral bij een onderwerp waarbij ik me kan voorstellen dat dit je mannelijkheid aantast. Vandaar het onderwerp Zaadbalkanker. Naar mijn mening is dit een kanker die in een belangrijke periode in een leven voorkomt, namelijk de periode van volwassen worden. Dit heeft mij gebracht bij de film Ballen. De film laat zien hoe jongemannen in een studentenhuis omgaan met zo’n ziekte als ze net bezig zijn om hun leven op te bouwen. Met deze film wil ik mensen raken en laten nadenken over een ziekte die moeilijk bespreekbaar is." Janne Schmidt is inmiddels met de 15 minuten durende film afgestudeerd aan het Kennisinstituut Saxion. 

Taboe

Tijdens de informatiedag op 21 september in Amersfoort werd Ballen voor het eerst getoond. De film zorgde voor veel herkenning en emoties bij zowel de jongere als oudere zaadbalkankerpatiënten. Een man (63) die twintig jaar geleden al eens zaadbalkanker had gehad en twee jaar geleden nogmaals de diagnose kreeg, herkende de schaamte over het onderwerp. "Ik vond het de eerste keer niet gemakkelijk om mijn collega’s te zeggen dat ik zaadbalkanker had. Vandaar dat ik ze toen allemaal bij elkaar had geroepen om het in een keer aan iedereen te vertellen. Daarmee wilde ik een geruchtenstroom op mijn werk voorkomen. Ik vond het treffend dat de jonge hoofdpersoon en zijn vrienden ook worstelden met het taboe rondom de ziekte."

Zelfonderzoek

Stichting Zaadbalkanker is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de film. Voorzitter Gerrit-Jan Steenbergen, zelf ervaringsdeskundige: "Wij zijn heel blij met het resultaat van de film. Eigenlijk zou iedere jongeman Ballen moeten zien, want het maakt zaadbalkanker bespreekbaar onder jongeren."

De Stichting hoopt dat door de film niet alleen het taboe op de ziekte vermindert, maar wil hiermee ook zelfonderzoek stimuleren. Wanneer je de ziekte op tijd ontdekt, is er namelijk een zeer grote kans op genezing. Met de gratis App ‘Check your Friends’ daag je je vrienden uit via Facebook om zichzelf te checken. "Dus: toon ballen: bekijk de film via onze site en download de App!”, aldus Gerrit-Jan Steenbergen.

Deel deze pagina via: